0553 461 27 72 info@degerosgb.com
 
 
 
     
 
  • full screen slider
 
     
 
DEĞER OSGB | İlkyardım Eğitimi

18.06.2013 Tarihli ve 28681 sayılı İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğe göre tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her 20 personel için bir, ilgili mevzuata göre çok tehlikeli kapsamında bulunan işyerlerinde, her 10 personel için bir olmak üzere, en az “Temel İlkyardım Eğitimi” alınması zorunludur.

Genel İlkyardım Bilgileri

  • Hasta / Yaralının ve Olay yerinin Değerlendirilmesi
  • Temel Yaşam Desteği
  • Kanamalarda İlkyardım
  • Yaralanmalarda İlkyardım
  • Yanık, donma ve sıcak çarpmasında İlkyardım
  • Kırık, çıkık ve burkulmalarda İlkyardım
  • Bilinç bozukluklarında İlkyardım
  • Zehirlenmelerde İlkyardım
  • Hayvan ısırmalarında İlkyardım
  • Göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçmasında İlkyardım
  • Boğulmalarda İlkyardım
  • Hasta / Yaralı taşıma teknikleri

Bir kaza anında asıl görevli personel gelmeden önce yapılacak müdahale en kritik müdahaledir. Bu anda doğru yapılacak bir hamle hayatın kurtarılmasını sağlayacağı gibi yanlış yapılacak bir hareket kazaya uğramış kişinin hayatına mâl olabilir.

Yapılan müdahale bilinçli yapıldığı takdirde kişinin yaşam olasılığını arttırır veya en azından durumunun kötüleşmesinin önüne geçilir. Mevcut araç gereçlerle acil bir durumda yapılan bu hareketler ilkyardım olarak adlandırılır. Tanımından da anlaşılacağı gibi eğitim alınarak yapılmış ilkyardım hayat kurtarır.

İlkyardım amaçları nelerdir?

Bilinçli olarak yapılan ilkyardımın amaçları öncelikle kişinin hayatının sonlanmasının önüne geçmektir. Yaşamsal fonksiyonlarının devamı sağlanarak yaralının durumunun kötüleşmesi engellenmelidir. Mümkün olduğu ölçüde iyileşmeyi sağlamak ilkyardımın temel amaçlarını oluşturur.

İlkyardım uygulamaları nasıl yapılır?

Temelde 3 aşamada ilkyardım uygulamalarını inceleyebiliriz;

  1. Koruma
  2. Bildirme
  3. Kurtarma

Öncelik tabii ki iş güvenliğinin de esası olan risklerin önüne geçilip gerekli önlemlerin alınmasıdır. Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını engellemek veya kazanın sebebiyet vereceği başka kötü bir durumun oluşmasının önüne geçilmesi sağlanmalıdır.

Kaza olur olmaz en hızlı şekilde olaya profesyonel müdahale katkısında bulunabilecek kurumlara haber verilmelidir. Türkiye’de 112 aracılığı ile bu gerekli hizmet verilmektedir. Daha sonra yaralı kişiye yapılacak müdahale ilkyardım bilgisi buluna kişi tarafından soğukkanlılıkla uygulanmalıdır.

İlkyardım eğitimi verecek kurumların ve ilkyardım hizmeti alacak işletmelerin yapacakları İlkyardım Yönetmeliğinde belirtilmiştir.

İlkyardım eğitimlerinin içerikleri

Zorunlu olarak ilk yardım sertifikası almak için gidilen kurslarda verilen eğitimler genel ilkyardım bilgileri ile başlar. Hasta veya yaralının ve olay yerinin değerlendirilmesinin nasıl yapılacağı öğretilir. Öncelik yaşamın devamını sağlamak olduğu için temel yaşam desteği uygulaması hakkında bilgi verilir.

Kanamalar, yaralanmalar, yanık, donma, sıcak çarpmaları, kırıklar, bilinç bozuklukları, zehirlenmeler, hayvan ısırıkları, boğulmalar, yüzde herhangi bir organa cisim kaçması, hastanın veya yaralının taşınması eğitimde verilen konulardır.

İlkyardım eğitimi alan kişi teorik kısmı sindirdikten sonra uygulama eğitimine geçilir. Teorik olarak anlatılan tüm durumlar CPR mankenleri üzerinde tekrarlanır. Teorik bilgiye hâkim olmak yeterli değildir. Fiziksel müdahale yapılması gereken durumlarda hasta veya yaralıya yapılacak müdahalenin doğru şekilde, doğru yere, sakin bir şekilde yapılması gerekmektedir.

İlkyardım eğitimi alma zorunluluğu, eksikliğinde cezai durumu

Son yasal yönetmeliğe göre bir şirkette on kişiden fazla çalışan varsa, her on kişi için bu personelden seçilen bir kişiye ilk yardım eğitimi ve ilkyardım sertifikası aldırma zorunluluğu vardır. Uzman eğiticiler tarafından verilen bu kurslar sayesinde gerekli olan ilkyardım sertifikası alınmış olunur.

İlkyardım Eğitim Merkezleri’nden eğitim sonucu alınan sertifikaların geçerliliği 3 yıldır. Bu süre dolduğu takdirde yeniden bir değerlendirme sınavı yapılır ve duruma göre güncelleme eğitimi verilir. Güncelleme eğitimleri, ilk sertifika eğitimlerinden farklı olarak sertifika eğitiminin süresinin yarısı olacak şekilde düzenlenir.

İlk yardım sertifikasına sahip olmayan işyerlerine kesilecek ceza 1.078 TL olarak belirlenmiştir.

 

  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi; her biri konusunda tecrübeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan A, B, C sınıfı sertifikalı iş güvenliği uzmanlarıyla, çalışanların daha güvenli bir iş ortamında çalışmalarına katkıda bulunulması için, iş güvenliği uzmanı mühendislerimiz, iş yerinizde aşağıdaki hizmetleri vermektedirler.

    İş kanunu, iş sağlığı ve güvenliği kanunu, İSG tüzüğü ve bunlara bağlı yönetmelikler ile İSG mevzuatlarında yer alan hükümlerin yerine getirilmesini sağlamak için işverene, iş yeri amirlerine ve çalışanlara danışmanlık yapmak ve uygulamaları denetlemek.

    Kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak İSG çalışma dosyalarını hazırlayarak, mevzuat gereği istenilen tüm bürokratik işlemlerin tamamlanmış vaziyette muhafaza edilmesini sağlamak.

    Devamı için lütfen tıklayınız...


  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi her biri konusunda tecrübeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan sertifikalı işyeri hekimleriyle, çalışanların daha sağlıklı bir iş ortamında çalışmalarına katkıda bulunulması için, işyeri hekimlerimiz, iş yerinizde aşağıdaki hizmetleri vermektedirler;

    1- İşyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin daha iyi yönetilmesi konusunda ilgili işyerine özgü sistem geliştirerek gereklilikler konusunda işverene ve işçilere tavsiyelerde bulunmak, eğitimler vermek, çalışanları sağlık riskleri konusunda bilinçlendirmek.

    2- İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları kapsamında işyerinde periyodik incelemeler yapmak ve risk değerlendirmesi çalışmalarına katılmak.

    Devamı için lütfen tıklayınız...


  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, uzman ve deneyimli sağlık personeli ile hizmet verir. Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından görevlendirilmiş Diğer Sağlık Personeli İşyeri hekimleri ile uyumlu çalışma ortamını yakalar. Diğer sağlık personelinin görevleri şu şekilde belirlenmiştir.

    İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin planlanması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve yönlendirilmesinde işyeri hekiminin talimatları doğrultusunda çalışmak, veri toplamak ve gerekli kayıtları tutmak. İşçilerin sağlık ve çalışma öykülerini işe giriş/periyodik muayene formuna yazmak ve işyeri hekimi tarafından yapılan fizik muayene sırasında hekime yardımcı olmak.

    İlk yardım hizmetlerinin organizasyonu ve yürütümünde işyeri hekimi ile birlikte çalışmak, işçilerin sağlık eğitiminde görev almak.

    Devamı için lütfen tıklayınız...


  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi; her biri konusunda tecrübeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan A, B, C sınıfı sertifikalı İş Güvenliği Uzmanları ile;

    İşyerlerinde tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi ve risklerin kabul edilebilir seviyelere çekilmesi, iş kazalarını, meslek hastalıklarını, iş günü kayıplarını önleyerek verimliliği, üretimi ve yaşam kalitesini artırma amacıyla iş yerinizde aşağıdaki hizmetleri vermektedirler;

    İşyerinde kullanılacak iş ekipmanları ve kimyasal maddelerin seçiminde olası riskleri tespit etmek ve gerekli önlemlerin alınmasına rehberlik etmek. Risk analizi prosesinden sonra yazılı prosedür ve politikaların oluşmasını yada mevcut dokümanların geliştirilmesini sağlamak.

    Devamı için lütfen tıklayınız...


  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, iş güvenliği uzmanlığı hizmetleri kapsamında verilen eğitimler 6331 Sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” 17. maddesi ve 07.04.2004 tarihli resmi gazete’de yayınlanan 25426 sayılı “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümleri kapsamında sürekli iyileştirme prensiplerini esas alacak şekilde planlanmaktadır. Tüm eğitimlerimiz yasal gereklilikler ışığında düzenlenmektedir.

    Madde 4 — İşverenler, iş yerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının tesis edilmesi için gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler. Bu amaçla, işverenler, çalışanları, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek, onların karşı karşıya bulundukları mesleki riskler ve bunlarla ilgili alınması gerekli tedbirler konusunda iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitim programlarını hazırlamak, eğitimlerin düzenlenmesini, çalışanların bu programlara katılmasını sağlamak ve verilecek eğitim için uygun yer, araç ve gereç temin etmekle yükümlüdürler.

    Devamı için lütfen tıklayınız...

 
 
BİZİ TAKİP EDİN   HİZMETLERİMİZ   İLETİŞİM
Bizi sosyal medya aracılığı ile takip etmek için

 

 
  • İş Güvenliği Uzmanlığı
  • İşyeri Hekimliği
  • Diğer Sağlık Personeli Hizmeti
  • Risk Analizi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri
  • Acil Durum Planlaması
  • İlk Yardım Eğitimi
  • Patlamadan Korunma Dökümanı
  • Temel Yangın Eğitimi
  •  
    Adres : Osman Yılmaz Mah. 649 Sok. No:6/B Gebze, Kocaeli
    Telefon : +90 (553) 461 27 72
    E-mail : info@degerosgb.com
        Kroki için lütfen tıklayınız.
     
     
    Copyright ©2014-2015 Değer İş Güvenliği Danışmanlık Sağlık Eğitim Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.